Hete peperplanten

Hete Peperplanten verkopen wij het hele jaar door, peper planten kùnnen namelijk binnen worden gehouden in de winter zodat ze in het voorjaar weer kunnen beginnen met bloeien en pepers produceren.

Op dit moment hebben we Madame jeanette, Rawit, Cayenne, Tasmaanse Habanero, red Savina, Carolina Reaper en Infinity

Begin 2016 beginnen we ook weer met zaaien zodat er begin maart ook weer mooie jonge stekjes beschikbaar zijn voor in je moestuin.

 

Peperplanten

1: Filius blue

2: Tabasco

3: Madame jeanette

4: 7 pot strain

Hiernaast ziet u de Scovilleschaal. Deze schaal is in 1912 ontworpen door Wilbur Scoville om de heetheid van chilipepers te meten.

Oorspronkelijk werd de heetheid gemeten door de extracten van pepers te verdunnen. De hoeveelheid keer dat er verdund moet worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan.

De Jalapeno moet dus (zie schaal) maximaal 8000 keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden.
Eén druppel extract van de heetste peper ter wereld (Bhut Jolokia) moet maar liefst meer dan een miljoen keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Een paprika of tomaat heeft een Scovillewaarde van 0. Een gerecht wordt over het algemeen als heet ervaren bij een Scovillewaarde van 500-1000.

Pepperspray van de politie heeft een waarde van 5,300,000 SHU.

Het aantal Scoville Units (SHU) geeft de hoeveelheid Capsaïcine aan. Capsaïcine is de werkzame stof die de pepers hun scherpte geven. Tegenwoordig wordt de scherpte bepaald door de hoeveelheid Capsaïcine te meten (door middel van chromatografie). Pure Capsaïcine heeft een waarde van 15 tot 16 miljoen SHU. De chemische stof is erg stabiel, verdampt nauwelijks en ontleedt niet door koken.

Chemische structuur Capsaïcine:

 

 

 

In pepers komen een vijftal nauw verwante verbindingen voor met soortgelijke effecten, waarvan Capsaïcine en Dihydrocapsaïcine de voornaamste zijn.

Wanneer Capsaicïne in de mond aanwezig is, geven zenuwen een soortgelijk signaal door naar de hersenen dat door wordt gegeven wanneer je je mond verbrandt bij heet eten (boven de 43 graden). Het lichaam reageert door endorfine vrij te maken. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en geeft een prettig gevoel en verzacht de pijn. Aan Capsaïcine en dus heet eten kun je wennen. Men moet steeds heter eten om de effecten van Capsaïcine te ervaren. Voor velen is heet eten een fijne verslaving. Vogels zijn niet gevoelig voor Capsaïcine en zijn daardoor de belangrijkste transporteur van de zaden.

Wanneer je te heet hebt gegeten is een glaasje melk beter dan een glaasje water. Capsaïcine is slecht oplosbaar in water en veel beter in vet. Ook een alcoholische drank helpt beter om de boel te ‘blussen’.