Bladluis

Bladluis

Bladluis is één van de vervelendste insectensoorten voor in de tuin.
Bijna iedere plantensoort heeft al met bladluis te maken gehad en er zijn in totaal meer dan duizend soorten bladluis bekend.


Elk soort heeft een eigen voorkeur en daarmee zijn onder andere de slaluis, zwarte bonenluis, appelgrasluis, perzikluis en nog veel meer soorten ontstaan. Bladluis is een klein insect en vaak niet groter dan een halve centimeter. De bladluis zuigt het sap van de bladeren uit een plant op en kan zich op deze manier voeden. De meeste bladluizen blijven op de takken, stam en wortel van de plant zitten. In de meeste gevallen zit een bladluis aan de onderkant van de bladeren om de sappen op te zuigen.
Aphidoletes_larve.gif

Een bladluis is instaat om zich heel snel voort te planten en kan eenvoudig uitgroeien tot een plaag van omvang. De schade van een bladluis zorgt ervoor dat een plant minder snel groeit of vervormt. De bladluis brengt allerlei virussen over en kan daardoor nog meer schade geven. Bladluizen bevuilen de omgeving en zullen een plant al snel aantasten. Sommige bladluizen laten een kleverig goedje achter en daardoor zijn zelfs tuinmeubelen, tuinhuisjes en andere objecten in de tuin slachtoffer van de bladluis. Alle reden dus om de bladluis te bestrijden en juist daarover gaat deze pagina.

Bladluis-bestrijden-doe-je-zo.jpg

Natuurlijke bestrijders van de bladluis

Het is niet altijd nodig om zelf iets aan bladluis te doen. Van nature heeft de bladluis allerlei vijanden als vliegen, lieveheersbeestjes, wantsen, wormen en wespen. De insecten eten de bladluis op en houden op deze manier de schade beperkt. In sommige gevallen plant de bladluis zich razendsnel voort en zijn de natuurlijke vijanden niet bestand tegen de bladluis.


Plaag van bladluizen voorkomen


Het voorkomen van bladluis is op allerlei manieren mogelijk. Wanneer een plant gezond en sterk is zal de kans bijvoorbeeld kleiner zijn dat deze door de bladluis wordt aangevallen. Het is belangrijk om planten in de tuin water te geven op warme dagen en te bemesten wanneer dat nodig is. Op deze manier kun je een plant gezond houden en is de kans op bladluizen kleiner. Tegelijk kun je iets doen aan de variatie aan planten in de tuin. Bladluizen houden bijvoorbeeld niet van uien, salie, lavendel, knoflook of andere gewassen met een sterke geur. Wanneer je variatie aanbrengt in de tuin wordt het eenvoudiger om bladluizen op afstand te houden.


Bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier


Het bestrijden van de bladluis op een natuurlijk manier geniet meestal de voorkeur. Zo kun je bladluizen eenvoudig verwijderen met een harde waterstraal en ook vanaf de onderkant van een plant kun je op deze manier bladluis verwijderen. Heb je planten in een potje staan? Dan kun je de planten ook een bak water zetten en zullen de luizen op deze manier vanzelf sterven.

lieveheersbeestje-eet-bladluis.jpg

Het lieveheersbeestjes is ideaal om op planten te zetten. Het lieveheersbeestje eet in totaal meer dan 500 bladluizen voor het beestje volwassen is. Later eet een lieveheersbeestje nog eens duizenden bladluizen als deze volwassen zijn. Het is niet eenvoudig om lieveheersbeestjes te kopen en deze in je tuin te houden. Het geniet dan ook de voorkeur om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor een lieveheersbeestjes te maken. Kies bijvoorbeeld voor speciale huisjes waarin een lieveheersbeestje kan verblijven. De huisjes houden vijanden buiten de deur en zorgen ervoor dat lieveheersbeestjes graag in je tuin zijn.


Alternatieve methodes voor het bestrijden van bladluis


Je kunt bladluis ook verwijderen met een plantenspuit en afwasmiddel. Vul de plantenspuit met voldoende water een beetje afwasmiddel. Spuit een plant aan de onderkant in met het mengsel om succesvol te zijn. Het is belangrijk om het proces dagelijks te herhalen en tot de bladluis verdwenen is. De aanhouder wint! Controleer af en toe of het aantal bladluizen afneemt en of de methode effectief is.


Eventueel kun je kiezen voor een mengsel van water met spiritus. Vul de plantenspuit voor de ene helft met water en voor de andere helft met spiritus. Vind je dit te sterk? Dan kun je ook eens spiritus in combinatie met groene zeep gebruiken. Voeg ongeveer 50 ml spiritus en 50 ml groene zeep aan een halve liter water toe. Meng goed en spuit het mengsel aan de onderkant van een plant die bladluis heeft. De bladluis is een hardnekkig insect en het is bij deze methode dan ook belangrijk om het bespuiten van de plant af en toe te herhalen. Je merkt dat er steeds meer bladluizen sterven en de bestrijding uiteindelijk succesvol is. Op dat moment is de bladluis niet meer instaat om zich voort te planten en ben je van de bladluis af.